Kawa a zdrowie

Jeszcze do niedawna kawę traktowano wyłącznie jak używkę i stawiano ją niemalże na równi z papierosami czy narkotykami. Był to spory błąd. W późniejszym czasie przeprowadzono bowiem tysiące badań, które zawsze potwierdzały, iż pozytywne właściwości kawy znacząco przewyższają te negatywne. Herbata to napój, który poleca się wszystkim, a jednak to kawę warto pić nieco częściej. Ma ona niesamowity wpływ na ludzkie zdrowie. Potrafi zahamować rozwój licznych chorób, których w pewnym wieku każdy zaczyna się obawiać.

 

Kofeina, czyli główny składnik kawy, chroni przed rozwojem cukrzycy. Jest to jeden z podstawowych dowodów na to, że czarny napar potrafi zdziałać cuda. Badania potwierdzające tę hipotezę wykonywano już wielokrotnie. Zawsze uwadniały one, że kawa pita codziennie potrafi zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu drugiego. Warto również wspomnieć, że picie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie osób, które już chorują na cukrzycę. Kwas chlorogenowy, czyli jeden ze składników czarnego naparu, ma bowiem zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi.

 

Cukrzyca jest oczywiście groźną chorobą, ale kawa potrafi uchronić także przed rozwinięciem się jeszcze poważniejszych schorzeń. Zapobiega m.in. różnym typom nowotworów. Potwierdzono już, że chroni ona przed rakiem jelita oraz rakiem wątroby. Istnieją też przypuszczenia, że kofeina spożywana codziennie pozwala zabezpieczyć organizm przed nowotworem prostaty i nowotworem piersi. Kawa ma też bardzo dobry wpływ na pracę całego układu sercowo-naczyniowego. Dzięki niej dosłownie cały organizm zaczyna lepiej funkcjonować.

Aby jednak zyskać te wszystkie korzyści na piciu kawy, należy spożywać odpowiednio przygotowany napój. Najlepiej nie uzupełniać go żadnymi dodatkami. Już nawet niewielka łyżeczka cukru podwyższy kaloryczność naparu i sprawi, że nie będzie on tak skuteczny w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Kawę należy też przygotowywać ze świeżo zmielonych ziaren. Ta rozpuszczalna czy mielona traci wiele swoich pierwotnych właściwości.